Mast od nevena nam je svima dobro poznata. Prepoznatljiva jarka narandžasta boja i poznat miris. Mnoge farmaceutske kuće prave kako mast, tako i meleme i kreme čiji je sastojak cvet nevena ili tinktura ove biljke. Jeste li pokušali da sami napravite svoj čarobni lek? Ako niste, možda je sada pravo vreme za to. Neven je procvetao, pa zašto ne probati?
Kako se pravi mast od nevena
Daću Vam ovde recept moje bake koja je svake godine pravila ovu mast i zaklinjala se u njenu lekovitost. Baka je koristila samo dva sastojka – sveže ubrane cvetove nevena i domaću svinjsku mast. U današnje vreme, mast se iz nekog razloga izbegava, pa ćete recept za ovaj melem uglavnom naći u nešto drugačijem obliku. Koristi se umesto biljne masti maslinovo, orahovo ili kokosovo ulje. Ali, kako ova ulja nisu u čvrstom stanju, u procesu izrade se dodaje pčelinji vosak kako bi obezbedio čvrstu teksturu melema. Ja se držim dugogodišnjeg starinskog recepta iako ni ovaj drugi ne bi trebalo da bude manje lekovit.
Bakin recept za mast od nevena
Sastojci
- 250g domaće čiste svinjske masti
- 2 pune šake sveže ubranog cveta nevena
Priprema
- U većoj šerpi zagrejte svinjsku mast, dodajte cvetove nevena i pustite da se još malo zagreva ali nikako da ne proključa
- Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da odstoji 24 sata
- Ponovo zagrejte do tečnog stanja, procedite kroz sitno sito ili gazu, sipajte u manje posude
- Kada se ohladi, preporuka je čuvati mast u frižideru jer tako može stajati tokom cele godine
Za šta je sve korisna mast od nevena
Baka je koristila ovu mast kao univerzalno sredstvo za sve vrste rana i povreda, opekotina, ogrebotina, ojeda, uboda insekata. A toga je u detinjstvu bilo dosta.
Smatra se da mast pomaže kod sledećih stanja:
- podržava prirodni proces zarastanja rana
- pogodna je za opekotine i ujede insekata
- obnavlja ćelije kože
- poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže kod modrica
- ima antibakterijski i antiinflamatorni efekat
- koristi se za teške noge, probleme sa venama i reumatske tegobe
I još par reči o nevenu…
Ako ga još uvek nemate u svojoj bašti ili na terasi, možda je vreme da ga zasadite. Divna baštenska biljka kojoj ništa specijalno ne treba osim zalivanja. A nežni narandžasti cvetovi mamiće Vam osmeh od maja do oktobra. Jednogodišnja je biljka, ali proces rasejavanja uglavnom sama obavlja. Poznat je kao „kišni cvet“ jer, po narodnom verovanju, ako se cvetovi nevena otvore rano ujutru, biće kiše toga dana. I ono što možda niste znali – neven je jestiv. Ima blago ljuti ukus, koristi se u salatama i dodaje kao začin jelima od povrća i mesa. Zbog specifičnog ukusa, nalik šafranu, zovu ga i „šafran za siromašne“. Simbol je saosećanja.
Leave a Reply