Ne može se spremiti ukusan obrok bez začina. Znajući da sve kupovne varijante sadrže brojne aditive i gomilu soli, pokušavala sam ih izbegavati prilikom spremanja hrane. Međutim, obroci spremljeni bez poznatih mešavina začina nisu kompletni i „nešto im fali“. Kada bi postojao sasvim prirodni začin bez aditiva, spojili bismo ukusno i zdravo… Jeste li pokušali spremiti ih sami? Sve što nam je potrebno je povrće, so, kurkuma i sasvim malo strpljenja.
Prirodni suvi začin za svako jelo
U zavisnosti od proizvođača, svi smo koristili začin c, vegetu, bionačin i slične proizvode. Neverovatno je koliko svaki obrok obogaćen ovakvim začinom dobije na ukusu. Evo potpuno prirodnog recepta za suvi začin.
Za teglicu od 200g potrebno je:
- 2 srednje šargarepe
- 1 veći koren peršuna
- 1 veći koren paštrnjaka
- 1 veza peršunovog lista
- 1 veza lista celera
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice kurkume
Povrće je potrebno oprati, najbolje bez ljuštenja. Dobro je temeljno istrljati koru četkicom kako bi se otklonile nečistoće, a zadržala hranljiva vrednost sadržana u kori. Koren i list povrća što sitnije iseckati, ručno ili u blenderu. Zatim pristupiti sušenju.
Kako se različiti delovi povrća suše nejednakom brzinom, potrebno je posebno sušiti koren, a posebno list povrća. Sušenje se u prvoj fazi odvija u rerni zbog ubrzavanja postupka. Seckani delovi korena povrća se rasporede na pleh obložen papirom i suše u rerni sa ventilatorom oko pola sata, dok se lišće suši nešto kraće- oko 15 minuta. Ako nemate rernu sa ventilatorom, običnu rernu uključite na 50 stepeni i postupak je isti.
Tako, delimično osušeno povrće staviti na promaju, na prozračno mesto i sušiti jos 24 sata. Povrće je suvo kada lepo hrska pod rukom. Sasvim osušeno, staviti ponovo u blender i isitniti ukoliko želite fine granulice. Dodati so i kurkumu, sipati u teglu i Vaš začin je spreman za upotrebu. Ovako spremljen može se koristiti nekoliko meseci.
Sasvim prirodne kocke za supu od povrća
Kocke za supu od povrća ili bilo koje drugo jelo daju specifičan ukus i nezamislivo je spremati bez njih. Moja varijanta kockica sadrži sveže povrće, ali naići ćete i na recepte sa sušenim povrćem. I jedna i druga opcija su odlične, s tim što je izrada kockica od svežeg povrća jednostavnija. Za sasvim domaće kocke, biće Vam potrebno :
- 200g korena peršuna
- 200g korena paštrnjaka
- 500g korena šargarepe
- 1 koren celera
- 1 veza peršunovog lista
- 2 srednje glavice crnog luka
- 3-4 kašičice kurkume
- 2-3 kašičice soli
Crni luk oljuštiti, korenasto povrće oprati četkicom, pa sve zajedno usitniti u blenderu ili izrendati na sitno. Dodati sitno iseckan list peršuna, kurkumu i so i dobro promešati. Smesu sipati u kalupe za led i staviti u zamrzivač. Vaše kockice su spremne. Po potrebi ih vadite iz zamrzivača i uživajte u spremanju obroka.
Prirodni začin – aleva paprika
Da, i aleva paprika, za sve one koji je rado koriste u pripremi hrane, može biti bez aditiva. Sve što Vam je potrebno su crvene paprike „venčare“. Iseći ih na uzdužne trake, pa sušiti u rerni na 100 stepeni desetak minuta, pritom paziti da ne izgore. Znaćemo da je paprika potpuno suva, kada pod prstima proizvodi zvuk šuštanja.
Potpuno suvu papriku samleti u blenderu, ako je ostalo krupnih delova, prosejati kroz ređe sito i time je postupak završen. Sipati začin u teglu i koristiti po potrebi. Bez bojazni da „aleva paprika nije zdrava“.
Ostali prirodni začini- mešavine
Brojne su varijante mešavina začina koje možete sami pripremiti. Sve zavisi od Vašeg ukusa i mašte. Osim toga što će obogatiti ukus Vašim obrocima, daće dekorativni izgled Vašoj kuhinjskoj polici. Bićete ponosni na svoje domaće teglice pune začina.
Mešavina koju često koristim u pripremi hrane je mešavina sledećih začina :
- Origano
- Bosiljak
- Ruzmarin
- Majčina dušica
- Korijander
- Peršun
- Nana
Koju ćete mešavinu Vi voleti? Pokušajte kombinovati Vaše omiljene začine pa mi javite kako ste zadovoljni. Ono što uvek treba imati na umu je da su potpuno prirodni i da u njima nema štetnih sastojaka.
Leave a Reply