Ako ste ljubitelj kafe, a preterujete u njenom konzumiranju, smeta Vam kofein, boli Vas želudac… jeste li nekada razmišljali o zdravoj zameni za kafu? Čuli ste za tzv. divku? To je kafa od cikorije i smatra se zdravom alternativom.
Šta je cikorija i kako izgleda?
Cikorija se smatra korovom, neuglednom biljkom koja raste gotovo svuda – pored puta, na livadi, uz ograde i živice. Meni lično, njeni svetlo plavi cvetići izgledaju tako nežno i neodoljivo.
Cveta od juna do septembra. Naziva se još vodopija, cigura, modrica, gologuza. Od antičkog doba koristi se u lečenju u narodnoj medicini. Svi delovi ove biljke su lekoviti ali je koren najkorisniji. Od njega se sprema čaj i napitak sličan kafi – divka. Nazivaju je „ratna kafa“ ili „sirotinjska kafa“ jer se u periodima krize, usled nestašice kafe, masovnije koristila. Listovi cikorije, obično mladi, donji, mogu se jesti kao salata samostalno ili mešanjem sa drugim salatama.
Kafa od cikorije – recept
Za spremanje divke koristi se koren cikorije. Koren je dubok i vretenast i najpovoljniji period za sakupljanje je jesen jer tada sadrži najviše korisnih supstanci. Delovi korena biljke se dobro operu i očiste od ostataka zemlje, preseku uzdužno na pola, a zatim se pristupa sušenju. Sušenje se može odvijati na promaji, u hladovini ili u rerni. U otvorenoj rerni se suši oko pola sata na 50tak stepeni, s tim što je ponekad potrebno ponoviti postupak ukoliko koren nije sasvim suv. Posle sušenja se melje u prah i Vaša magična kafa je gotova i spremna za upotrebu.
Kuvanje kafe od cikorije – jedna kafena kašičica se prelije sa 200-300ml hladne vode, zagreje do ključanja i ostavi da ključa još 2-3 minuta. Potom se ostavi da odstoji kako bi se slegao talog. Sipa se u šolju i po želji zasadi ukoliko je potrebno, jer koren cikorije sušenjem dobija slast i gubi gorčinu. Ukus, miris i aroma je gotovo identičan kafi. Prijatno! Dok uživate u svojoj zdravoj kafi, bez griže savesti, hajde da pogledamo za šta je sve korisna.
Zdravstvene prednosti kafe od cikorije
- Koren cikorije sadrži inulin koji je odličan izvor nutritijenata za dijabetičare
- Poboljšava apsorpciju minerala i vitamina, naročito kalcijuma pa prija Vašim kostima
- Uspešno eliminiše crevne parazite iz organizma
- Zbog visokog sadržaja vitamina i minerala poboljšava imunitet
- Povoljno utiče na kardiovaskularni sistem
- Delotvorna je kod detoksikacije, čisti jetru i podstiče mršavljenje
- Prirodni je probiotik i deluje protivupalno
Kome se savetuje oprez?
Iako su značajne zdravstvene prednosti komzumiranja kafe od cikorije, postoje grupe ljudi koji treba da je izbegavaju.
- Trudnice i dojilje, pre svega. Kod trudnica može izazvati prevremene kontrakcije.
- Ljudi sa suviše osetljivim želucem, gastritisom i sindromom iritabilnog creva
- Osobe koje su na terapiji lekovima za sniženje krvnog pritiska ili beta blokatorima
Kafa od cikorije ne sadrži kofein
Nema kofeina. Ni u tragovima. Tako, nema bojazni od nesanice, lupanja srca, napetosti i ostalih negativnih efekata kofeina. Postoje osobe koje su preosetljive na kofein i ovaj napitak za njih je idealna zamena za sve vrste kafe.
Leave a Reply