Pašteta pileća domaća

Domaća pašteta bez aditiva-recept

Rado jedem paštetu za doručak. Uz čaj od kamilice. Ta me kombinacija podseća na detinjstvo. Sećam se da je ukus kamilice bio intenzivniji nego danas, a pašteta kremasta i fina, topila se u ustima. Ne sećam se imena proizvođača, ali se sećam da je bila u manjem pakovanju, možda 50g, i imala je žutu etiketu. Verujem da su nekada i paštete bile zdravije nego danas. Ako i Vi volite da ih jedete, sigurna sam da će Vam se dopasti domaća pašteta bez aditiva.

Pošto ih mi u kući svi rado jedemo, imam nekoliko isprobanih recepata. Ukus je gotovo identičan kupovnim paštetama, a štetnih aditiva nema. Pored toga, ovo je sjajan način da iskoristite ostatke obroka i na taj način uštedite.

Domaća pašteta od pilećeg belog mesa

Potrebno je:

  • Jedan pileći file
  • Pola veze zeleni
  • Peršunov list
  • Kašika maslinovog ulja
  • So
  • Biber
  • Čen belog luka
  • Kašika pavlake
  • Kašičica senfa
  • Jedan kiseli krastavac

Belo meso skuvajte zajedno sa šargarepom i peršunom, pa kad je skuvano stavite u blender zajedno sa ostalim sastojcima. Ako Vam je pašteta suviše gusta, dodajte malo vode u kojoj se kuvalo meso sa povrćem. Ovako spremljena pašteta može stajati u frižideru poklopljena dva do tri dana.

Umesto da kuvate pileće belo meso, možete iskoristiti ostatke piletine od ručka. Biće jednako ukusno. Takođe, možete iskoristiti povrće i meso iz supe koju ste spremali prethodnog dana.

Pašteta od piletine

Potrebno je:

  • Ostaci pečenog pileta, očišćeni od kosti i kože
  • 2 kuvana jaja
  • 2 kuvana krompira srednje veličine
  • Manja glavica crnog luka
  • Kašičica senfa
  • Pola veze peršuna
  • Kašičica putera
  • Malo soli i bibera

Sve sastojke izblendirajte. Sipajte paštetu u teglicu, zatvorite i čuvajte u frižideru. Jednostavno, zar ne?

Pašteta od tunjevine

Pomešajte ii izblendirajte sledeće sastojke:

  • Jedna konzerva tune
  • Jedno kuvano jaje
  • Kiseli krastavac
  • Kašika majoneza
  • Dva čena belog luka
  • Malo peršunovog lista
  • Kašika mmaslinovog ulja
  • Sok od pola limuna
  • So, biber

Pašteta od džigerice

Može se pripremati od pileće ili teleće dzigerice, kao i od ostataka gulaša od džigerice koji ste jeli za ručak. Potrebno je:

  • 400g džigerice izdinstane sa 2 srednje glavice crnog luka
  • Kuvani krompir
  • Peršunov list
  • Kašičica maslaca

Kao što vidite, kombinacije su brojne. Možete dodati pečurke, brokoli, paradajz, tikvicu, čak i ljutu papričicu ili čili ako volite pikantni ukus. Slobodno se igrajte i napravite svoju domaću paštetu koja Vam najviše odgovara. Možete je jesti i Vi i Vaša deca bez bojazni jer sadrži samo potpuno prirodne sastojke. Prijatno!