Rado jedem paštetu za doručak. Uz čaj od kamilice. Ta me kombinacija podseća na detinjstvo. Sećam se da je ukus kamilice bio intenzivniji nego danas, a pašteta kremasta i fina, topila se u ustima. Ne sećam se imena proizvođača, ali se sećam da je bila u manjem pakovanju, možda 50g, i imala je žutu etiketu. Verujem da su nekada i paštete bile zdravije nego danas. Ako i Vi volite da ih jedete, sigurna sam da će Vam se dopasti domaća pašteta bez aditiva.
Pošto ih mi u kući svi rado jedemo, imam nekoliko isprobanih recepata. Ukus je gotovo identičan kupovnim paštetama, a štetnih aditiva nema. Pored toga, ovo je sjajan način da iskoristite ostatke obroka i na taj način uštedite.
Domaća pašteta od pilećeg belog mesa
Potrebno je:
- Jedan pileći file
- Pola veze zeleni
- Peršunov list
- Kašika maslinovog ulja
- So
- Biber
- Čen belog luka
- Kašika pavlake
- Kašičica senfa
- Jedan kiseli krastavac
Belo meso skuvajte zajedno sa šargarepom i peršunom, pa kad je skuvano stavite u blender zajedno sa ostalim sastojcima. Ako Vam je pašteta suviše gusta, dodajte malo vode u kojoj se kuvalo meso sa povrćem. Ovako spremljena pašteta može stajati u frižideru poklopljena dva do tri dana.
Umesto da kuvate pileće belo meso, možete iskoristiti ostatke piletine od ručka. Biće jednako ukusno. Takođe, možete iskoristiti povrće i meso iz supe koju ste spremali prethodnog dana.
Pašteta od piletine
Potrebno je:
- Ostaci pečenog pileta, očišćeni od kosti i kože
- 2 kuvana jaja
- 2 kuvana krompira srednje veličine
- Manja glavica crnog luka
- Kašičica senfa
- Pola veze peršuna
- Kašičica putera
- Malo soli i bibera
Sve sastojke izblendirajte. Sipajte paštetu u teglicu, zatvorite i čuvajte u frižideru. Jednostavno, zar ne?
Pašteta od tunjevine
Pomešajte ii izblendirajte sledeće sastojke:
- Jedna konzerva tune
- Jedno kuvano jaje
- Kiseli krastavac
- Kašika majoneza
- Dva čena belog luka
- Malo peršunovog lista
- Kašika mmaslinovog ulja
- Sok od pola limuna
- So, biber
Pašteta od džigerice
Može se pripremati od pileće ili teleće dzigerice, kao i od ostataka gulaša od džigerice koji ste jeli za ručak. Potrebno je:
- 400g džigerice izdinstane sa 2 srednje glavice crnog luka
- Kuvani krompir
- Peršunov list
- Kašičica maslaca
Kao što vidite, kombinacije su brojne. Možete dodati pečurke, brokoli, paradajz, tikvicu, čak i ljutu papričicu ili čili ako volite pikantni ukus. Slobodno se igrajte i napravite svoju domaću paštetu koja Vam najviše odgovara. Možete je jesti i Vi i Vaša deca bez bojazni jer sadrži samo potpuno prirodne sastojke. Prijatno!
Leave a Reply