Bobice zove

Crna zova- bomba za imunitet

Većina ljudi koje poznajem, bar nekad u životu, najčešće još u detinjstvu, probalo je stari, dobri, bakin sok od zove. Prepoznatljiv ukus koji vraća u neka lepša vremena. Sigurno znate kako zova izgleda. Za taj sok koristi se cvet zove koji se bere u proleće i početkom leta. A znate li šta je i kako izgleda crna zova?

Šta je crna zova?

Iznenadila sam se činjenicom da dosta ljudi ne zna kako izgleda crna zova. Čak štaviše, ne tako mali broj njih smatra da je crna zova neka posebna biljka koja podseća na zovu. Ne. To je potpuno ista biljka. Ona zova čije cvetove berete za sok u proleće, krajem leta umesto cvetova imaće plodove. Male, sitne, grozdiće prepune crnih bobica. Bomba za imunitet. Sadrže velike količine vitamina C, A i B, kao i natrijum, cink, kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe i selen. Zato, kada berete cvet zove, nemojte obrati sve. Ostavite ih da biste, za nekoliko meseci, mogli uživati u njenim plodovima.

Crna zova za šta se koristi?

  • Podiže imunitet bolje od većine popularnih komercijalnih proizvoda
  • Čisti organizam od toksina pa je neizostavna u okviru izazova ‘veliko čišćenje’
  • Podstiče mokrenje i znojenje izbacujući na taj način sve toksine
  • Prirodni je laksativ
  • Ubija viruse u telu
  • Čisti krv
  • Pomaže kod lečenja neuralgije i išijasa

Kako se koristi crna zova

Jako je bitno napomenuti da se plodovi zove beru kada su potpuno zreli. To znači da su bobice sasvim tamne i drže se za crvenu peteljku. Bobice zove koje su još uvek zelene ili tek crvenkaste nikako ne smete koristiti jer sadrže cijanogene glikozide- sambunigrin, prunasin i holokalin koji su toksični. Simptomi trovanja su mučnina, povraćanje, dijareja i bolovi u stomaku.

Preporučuje se, iako nije pravilo, i da sasvim zrele bobice crne zove pre upotrebe uvek prokuvate. Inače, od bobica crne zove pravi se čaj, sirup, džem, liker, rakija, vino, kompot, a mogu se, u manjoj količini, jesti i sveže.

Recept za oporavak celog organizma i jačanje imuniteta

Organizam ima sposobnost da neutrališe minimalne količine cijanida. Iako se teoretski ne preporučuje konzumiranje svežih, nekuvanih bobica, neka istraživanja pokazuju da minimalna količina ima neverovatno dejstvo na imunitet. Recept je jednostavan – tokom 20 dana svaki dan pojesti po kašiku svežih bobica. Oporaviće organizam, izbaciti toksine, pročistiti krv i podići imunitet. Ako osetite mučninu ili bol u stomaku, prekinite terapiju.

Crna zova – čaj

Jednu supenu kašiku osušenih bobica crne zove preliti sa 200ml ključale vode, ostaviti da odstoji 10tak minuta, procediti i po želji zasladiti.

Crna zova- džem

Potrebno je :

  • 1kg bobica zove
  • 700g šećera
  • 200ml vode

Od šećera i vode napraviti sirup u koji, dok ključa, izručiti, prethodno očišćene od peteljki i oprane, bobice. Pustiti da ključa do željene gustine, uz mešanje. Vruć džem sipati u zagrejane tegle, dobro zatvoriti i okrenuti tegle naopako na kratko.

Crna zova- tinktura

Potrebno je:

  • Bobice crne zove
  • 95% alkohol

Sveže bobice zove blago izgnječite i stavite u staklenu teglu ili flašu do polovine, a u ostatak posude nalijte alkohol. Razmera bobica i alkohola je 50:50. Zatvoriti i ostaviti na hladnom i tamnom mestu 6 sedmica. Za to vreme, s vremena na vreme promućkati. Posle 6 sedmica, tinkturu procediti i ovako dobijena, može se čuvati tri godine. Koristiti po 10 do 20 kapi dnevno u kraćem vremenskom periodu pa napraviti pauzu.