Osim što se može koristiti za pripremu vrhunskog specijaliteta u vidu sarmica, list vinove loze je i izuzetno lekovit. Možete ga koristiti u obliku čaja, tinkture, masti. Pomoći će Vam da se rešite svih upalnih procesa u organizmu, čak i reume. Ovde ćete dobiti i recept za tinkturu od lista vinove loze i divljeg kestena koja će učiniti čudo za probleme sa venama.
List vinove loze- za šta se koristi
List vinove loze sadrži antioksidanse i omega-3 masne kiseline, kao i vitamine C, A, E, K i B6. Takođe, sadrži i minerale kao što su gvožđe, magnezijum, mangan, kalcijum i bakar.
Konzumiranje čaja od lista vinove loze ili tinkture, pomoći će Vam kod sledećih stanja:
- Upalni procesi u telu- artritis, tonzilitis, gastritis, reuma
- Loša cirkulacija, proširene vene, ispucali kapilari
- Ženski problemi- teška menstrualna krvarenja, iscedak, ranice na grliću
- Smanjuje rizik od raka i kardiovaskularnih oboljenja
- Smiruje osetljivu kožu, podočnjake, dobar je za perut i kožu glave
- Detoksikuje jetru, pomaže kod bolesti želuca i lošeg varenja
List vinove loze – čaj
Za pripremu čaja potrebno je:
- 1 kašika sušenog lista vinove loze
- 2 dl vode
Sušeni llist vinove loze preliti sa 2dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 15tak minuta. Najbolje je piti tri šoljice dnevno tokom tri nedelje. Čaj ima sladunjav ukus i nije potrebno dodavati šećer.
Tečnost iz stabljike vinove loze
Prilikom orezivanja loze, ukoliko imate ovu biljku i negujete je, primetili ste da iz stabljike curi tečnost. Ova tečnost je veoma lekovita i možete je koristiti kao oblog kod reume, ali i psorijaze, lišajeva, peruti i ostalih problema sa kožom. Takođe, mnogi je koriste kao oblog za umorno i natečeno lice. Najbolje je upotrebljavati je svežu, ali možete je i sačuvati neko vreme, u staklenoj ambalaži, u frižideru.
Tinktura od lista vinove loze i ploda divljeg kestena
Tinktura se može praviti i od samog lista vinove loze, ali ova kombinacija je dokazano najbolje što možete učiniti za svoje vene. Upravo ova kombinacija – list vinove loze i plod divljeg kestena, koristi se u mnogim komercijalnim preparatima poznatih proizvođača. Zašto je ne bismo napravili sami, bez veštačkih dodataka?
Za spremanje tinkture, potrebno je:
- 10 do 15 plodova divljeg kestena
- 50g sušenog lista vinove loze
- 0.5l domaće rakije, po mogućstvu komovice
Kesten se dobro opere, a zatim iseče ili samelje u jačem blenderu. Plod je prilično tvrd, pa pazite da se, prilikom sečenja, ne povredite. U staklenu posudu se stavi kesten i list vinove loze, pa nalije rakijom. Dobro zatvoriti i čuvati na tamnom mestu 3 do 4 nedelje. Povremeno protresti. Procediti, i ovako dobijenu tinkturu možete koristiti i do godinu dana.
Ova tinktura će sigurno pomoći tako što će:
- Ojačati zid vena
- Poboljšati cirkulaciju
- Ukloniti bol i otok
- Estetski smanjiti vidljivost proširenih vena i kapilara
Najbolje je koristiti tinkturu nekoliko puta dnevno na bolnim mestima blagom masažom, dok je koža potpuno ne upije. Osim kod izraženih problema sa venama, tinktura će pomoći i kod umornih i otečenih nogu.
Leave a Reply