Imate problema sa želucem? Nadimanje, podrigivanje, bol, teško Vam padne hrana…? Potvrđeni gastristis, čir, helikobakterija? Pijete lekove i pored toga muku mučite? Možda ne bi bilo loše da probate neki od prirodnih lekova. Sigurno ste već negde čuli kako svež kupus može biti korišćen kao lek za želudac, ali… niste probali. Možda da ipak razmislite o tome?
Zašto svež kupus?
Da li ste nekada čuli za vitamin U? Naziva se još i S-metilmetionin odnosno metilmerioninsulfat. Ima ga u svežem kupusu i povrću poput repe, graška, brokolija, šargarepe, paradajza… Na visokoj temperaturi je nestabilan i razgrađuje se što znači da ga ove biljke sadrže samo ukoliko nisu termički obrađene.
Ono što je interesantno je da je vitamin U naziv dobio po bolesti koju leči. Čir na želucu-ulkus. Dakle, nisu prazne priče. Naučno je potkrepljena činjenica da kupus pomaže kod bolesti želuca. Da vidimo kako…
Kako kupus deluje?
Izgleda tako što jača otpornost sluzokože želuca na napade kiseline. Izaziva pojačano lučenje sluzi koja podmlađuje ćelije čira i vodi ka isceljenju. Naučne studije su dokazale takođe, da sok od sirovog kupusa deaktivira histamin. To je molekul koji doprinosi razvoju čira na želucu.
Pored toga, kupus je antibiotik i veruje se da može izlečiti i jednu od najupornijih bakterija – helikobakteriju, koja se smatra uzročnikom nastanka samog čira.
Sok od svežeg kupusa
U eksperimentu dr Cheney-a, dokazano je da svakodnevno uzimanje jednog litra soka od kupusa smanjuje bol i zaceljuje čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu bolje i brže nego uobičajeno lečenje.
Potrebno je izvaditi sok iz svežeg kupusa. Najjednostavniji način je pomoću sokovnika, ali ako ga nemate možete samleti kupus u blenderu ili na drugi način pa ga procediti kroz gazu. Potrebno je ovako dobijen sok piti tokom dana. Preporučena dnevna doza je jedan litar. Rezultate bi trebalo da osetite kroz tri nedelje.
Potrebno je napomenuti da je važno birati sasvim svež, domaći, netretirani kupus kako bi rezultati bili optimalni. Najbolja opcija je iz bašte na sto. Sok je prijatnog ukusa, a za onima koji inače ne vole sirovi kupus, možda može pomoći i dodati sok od šargarepe. Pa vredi pokušati. Javite mi rezultate.
Leave a Reply