Zvuci lagano, zar ne? Verovatno se pitate zašto to raditi, to je jednostavno, Vi to bez problema možete. Probajte-izbacite šećer iz ishrane, pa mi javite kako je protekao izazov.
Jesmo li „navučeni“ na šećer?
Još kako! Šećer je jedna od „droga“ koje stvaraju najveću zavisnost u našem organizmu. Samo toga nismo svesni. Postaćete svesni tek kada pokušate da preživite dan bez njega. I ovde ne mislim samo na šećer u svom čistom obliku niti samo na konditorske proizvode u kojima ga očigledno ima. Nažalost, dodatog šećera ima i u proizvodima kao što su kečap, viršle i ostale mesne prerađevine, hleb, razne industrijske pahuljice i kaše, jogurt … Količina šećera koju unosimo je zapravo mnogo veća nego što mislimo.
Šta šećer radi našem telu?
- Jetra gomila šećer u obliku masti što dovodi do gojaznosti i stvaranja masnih naslaga oko vitalnih organa
- Izaziva višak insulina u krvi, oštećuje krvne sudove, izaziva bolesti kao što su dijabetes, visok krvni pritisak, porast holesterola i triglicerida
- Izaziva prerano starenje kože lica jer uništava kolagen, elastin i antioksidante
- Stvara zavisnost jer nakon konzumiranja doprinosi naglom skoku energije i podiže nivo serotonina što može izazvati nesanicu i kasnije depresiju
- Uništava zube što se nekada smatralo jedinim štetnim efektom (bilo bi dobro da je jedini)
Jesmo li spremni za izazov?
Ako rešite da pristupite izazovu nemojte misliti da će biti lako. Biće Vam jako teško. Osećaćete se uznemireno, nervozno, rastrojeno. Ali satisfakcija koju ćete osetiti na kraju dana je vredna toga. Tri dana možemo izdržati. Zašto bismo to radili ako ćemo posle nastaviti po starom? Zato što ćemo na taj način obaviti detoksikaciju orgnizma i, što je još važnije, shvatiti da smo zavisni od šećera. Samo to saznanje nateraće nas da i u budućnosti vodimo računa. Neki od nas će nastaviti i posle trećeg dana bez šećera. Oni drugi paziće koliko ga unose.
Kako izbaciti šećer iz upotrebe?
- Recite NE čokoladama, bombonama, gaziranim sokovima i svemu ostalom u čemu očigledno ima šećera
- Pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima koje kupujete
- Povećajte unos vlakana i proteina
- Kada osetite želju da pojedete „nešto slatko“, uzmite voćku ili kašičicu meda
- Pojačajte fizičku aktivnost, šetajte i provodite vreme u prirodi kako biste lakše odoleli izazovima
- Pokušajte se opustiti i smanjiti stres
Šta umesto šećera?
Ako baš morate osetiti slatko na nepcima, neka to ne bude veštački zaslađivač jer oni su gora varijanta od samog šećera. Koristite med, javorov sirup, steviu kao prirodne zaslađivače. Sasvim zrela banana dodata u obrok, kao što su naprimer kaša ili šejk, učiniće ga dovoljno slatkim.
A kako so utiče na naše zdravlje pročitajte https://mirisprirode.rs/da-li-je-so-bas-toliko-stetna/
Leave a Reply