Kako se nekada jelo

Ishrana naših predaka je bila zdravija

Kako su se hranili naši preci? Jesu li bili zdraviji ili bolesniji od nas? Čini se da se u današnje vreme svi dosta trudimo da se zdravo hranimo. O zdravoj hrani se mnogo priča. Svuda nam se nude „zdrave“ namirnice. A nikada nismo bili bolesniji. Znate li zašto? Ishrana naših predaka je bila zdravija.

Hrana našeg podneblja

Ovo ste verovatno do sada mnogo puta čuli. Treba jesti hranu sa našeg podneblja. Namirnice od biljnih i životinjskih vrsta koje žive tu gde mi živimo. Jednostavno je. Nisu nam potrebni avokado, čia semenke, artičoke ni zmajevo voće. Čak ni citrusi. Ali ne morate ih se odreći ako ih volite. Bitno je da vam na trpezi bude najzastupljenija naša hrana.

Žitarice od celog zrna

Za ovo nas ne lažu. Naši preci jeli su proizvode od celog zrna raznih žitarica. Pšenica, ovas, ječam, heljda, kukuruz, mekinje…nije bilo stočnih žitarica koje nisu za ljudsku upotrebu. Drago mi je da se ovo vraća. Neko vreme konzumirali smo isključivo proizvode od belog pšeničnog brašna. Na velika vrata pustili u naše živote kancer, dijabetes, arteriosklerozu i visok krvni pritisak.

Zaboravljeno povrće

Na našem podneblju je toliko raznovrsnih ukusa i boja. Svaka klica koja padne na zemlju nići će. Plodna nam je zemlja. Jedite povrće-zeleno lisnato, mahunasto, korenasto.Mahunarke su bile najzastupljenije u ishrani naših predaka. Ne, pasulj vas neće nadimati ni gojiti ako ga pravilno spremate.

Orašasti plodovi, sušeno voće i samoniklo bilje

Orah, badem, lešnik, suve šljive, suve kajsije, smokve i ostali orašasti plodovi i sušeno voće…nekada se jelo u izobilju. Smatralo se poslasticom. Zaboravili smo na samoniklo bilje: drenjine, trnjine, šumske jagode, kupine, glog, kleku, oskoruše i ostale ukusne i zdrave bobice. Zaboravili na vodnjiku! Ali o njoj ćemo neki drugi put. Naše šume su pune pečurki ali ovo je samo za onog ko se dobro razume! Čajevi od lekovitog bilja takođe.

Svinjska mast umesto ulja

Da, da… Dobro ste čuli. Holesterol, trigliceridi, dijabetes i sve bolesti savremenog doba doživele su eksploziju baš kada smo izbacili iz upotrebe mast i prešli na ulja i margarine. Svinjska mast nije nezdrava, verujte mi. Sadrži holesterol ali dobar, vitamin D i B i slobodno je koristite za spremanje hrane. Može i namazana na hleb. Sa malo aleve paprike ili luka. Kako ko voli. I slanina. Ona bela, sapunjara.

Bareno umesto prženog mesa

Ishrana naših predaka se bazirala na barenom mesu više nego prženom ili pohovanom. Nije neukusno. Ništa lepše od barene junetine ili čak ovčetine. Sa kupusom, naprimer. Ja sam dobila ideju za sutrašnji rucak. A vi?

Pokušajte da se hranite kao što su se hranili ljudi pre stotinak godina, videćete da ćete biti zdraviji. Ako niste sigurni šta je to što su jeli, a šta nisu samo pokušajte da odgovorite na jednostavno pitanje. Da li bi moj pradeda znao šta ja ovo jedem?